Monthly Archives: helmikuu 2016

Capsule wardrobe kesä 2016

Capsule wardrobe kesä 2016

Nyt päätin postata aiheesta, joka ei yleensä itselle ole kauhean läheinen, eli muodista. Kuuluun niihin, jotka vuodesta toiseen pukeutuu mukaviin casual basic vaatteisiin ja omiin lemppariväreihin ja samoihin tyyleihin vuodesta toiseen. Välillä lopputulos on sekalainen setti vaatteita, jotka ei välttämättä sovi yhteen tai pahimmillaan ajautuvat olemaan kaikki saman värisiä yleensä ruskeita tai vihreitä.

Olen jo jonkin aikaa innostunut capsule wardrobe -ideasta, eli vaatteita olisi rajattu pieni määrä ja kaikki sopisivat keskenään yhteen. ja tietenkin olisi kiva, jos niissä olisi vähän tyyliä enemmän kuin nykyisissä tai jotain erilaista ideaa.

Netistä löytyy monenlaisia esimerkkejä miten kannattaa koota capsule wardrobe. Vaatteiden määrä vaihtelee niissä n. 8 osasta pariinkymmeneen. Vinkkejä etsiessä tuli lähinnä sellainen olo, että nimitystä käytettiin vaikka millaisista vaatekaapin sisällöistä. Itse haluaisin kuitenkin, että kaapissa ei ole mielettömän paljon vaatteita ja että kaikki sopii yhteen. Ja ennen kaikkea olisivat kestäviä ja hyvistä materiaaleista tehtyjä.

Nyt kun olen viimeisilläni raskaana on ihana suunnitella mitä kaikkea istuvaa pystyisi pukemaan taas raskausmahan hävittyä. Samalla tämä aika on ollut hyvä vaatekaapintyhjäykseen, kun yhdeksän kuukauden aikana kaappiin on jäänyt vain vauvamahan mahduttavat vaatteet. Kaikki muut nostin toiseen kaappiin odottamaan raskauden jälkeistä arviointia.

Olen myös viime aikoina innostunut ompelemaan enemmän ja suunnitelmissa olisi tehdä uusi vaatekokonaisuus pääosin  itse yhdistämällä kirppariläytöjä ja vanhoja lemppareita jotka vielä saavat palata vaatekaappiini.

Kerrankin päätin perehtyä hieman siihen mikä sattuisi olemaan myös muodikasta nyt. Joskin pääosin vaatekaappini tulee pohjautumaan kestäviin ajattomiin perusvaatteisiin. Tein aiemmin myös itselleni värianalyysiä netistä löytämieni ohjeiden mukaan ja ajatuksena oli että saisin löytäisin pirteyttä ja kevyempiä värejä kokoelmaani.

Nettivaateliikkeiden selailun jälkeen olin hieman pettynyt nyt vallitsevaan värimaailmaan. Paljon on tarjolla mustaa, valkoista ja harmaata. Toisaalta positiivista siinä on se, että ne värit tulee kestämään kaudesta toiseen toisin kun ajoittain muodissa olleet erikoiset värit. Yllättävää oli myös se miten paljon joka mallistoissa oli todella perusvaatteita ja löysiä malleja. Tosin myös lisäksi nousi esiin joka sivulta kauden must have juttuja. Jotenkin jopa todella selkeitä sellaisia tuntuu olevan tänä vuonna mm. mokkanahka, a-linjaiset hameet, hippityyli, farkku, offshoulder puserot, matalat poolot, leveät lahkeet…

Eri sivustoilta mieleisimpiäni vaatteita poimien sain koottua mukavan listan ideoista, joita voin toteuttaa capsule wardrobiini täksi kesäksi. Kokosin ideoista kuvakollaaseja, joiden kuvat on siis törkeästi suoraan mm. Elloksen, H&M:n, Veromodan, Onlyn ja Zalandon sivuilta:

Alinja_hame A-linjainen hame farkusta tai mokkanahasta, edessä napitus. Tässä on hyvä mahdollisuus hyödyntää vanhoja farkkuja joita on kertynyt kaappiin tai hankkia kirpparilta vanha mokkanahkatakki tms.

leveät farkut leveät mustat housut

Housuissa on ihanasti taa tullu enemmän muotiin leveät mallit. Niistä taidan hankkia osan valmiina kirpparilta. Mustat levät housut voisin tehdä itse ja samalla opetella housujen kaavoittamista. Pillifarkut ja muut pillihousut tuntuu lisäksi olevan edelleen muodissa. Nähkajäljitelmiä voisi koittaa. Lisäksi kaapissa on odottamassa tummanharmaata stretch farkkukangasta.

pillihousut

 

Puseroista ehdoton suosikkini on mustavalkoraidallinen istuva peruspitkähihainen. Pääntie voisi olla hieman tuollainen venepääntie ja raglanhihat. Lisäksi offshoulderpuserot näyttää ihanilta ja päädyn ehdottomasti tekemään yhden tälläisen harmaana. Lisäksi puseroissa väljä suora malli tuntuu olevan yleinen. Neuleista itseltäni löytyykin jo valmiina sopivasti khakin vihreä nauhaneulospusero ja t-paidoista harmaa löysä peruspusero. Matalaa poolokaulusta täytyy vielä harkita.

RaitapuserooffShoulder LöysäNeule harmaaBeessi

LynytPooloSiniharmaa

 

Yksi ihanista teemoista on 70-luku ja sen myötä päädyn kokeilemaan valkoista pitsipuseroa, jonka voisi tuunata jostain vanhasta pitsiverhosta tai liinasta. Lisäksi jonkinlainen pussihihainen nyörillinen löysä ”hippipusero” tulee kokeiluun. Siinä voisi tuo punainen väri olla erikoisjuttu muuten niin harmaaseen kokonaisuuteen. Kaiken päälle vielä joku paksu hippineuletakki ”inkkarityylisellä” kuvioinnilla olisi hauska erikoisuus perusvaatteiden päälle. Siihen voisi löytyä materiaalia myös kirpputorilta.

pitsipusero 

hippineulehippipusero

Ja tietenkin yksi puoliarkinen mekko/tunika täytyy olla piristeenä. Suunnittelin tekeväni imetykseen sopivan kietaisumekon, joten näistä voisi ottaa jotain ideaa siihen.

mekkoTunika

Kerrankin olen innostunut vaatteiden hankinnasta ja jaksan alkaa ompelemaankin paremmalla motivaatiolla, kun lopputulos olisi kerrankin edes jotenkin suunniteltu yhteensopivaksi 🙂

Vauvahaalari omasta neuletakista

Vauvahaalari omasta neuletakista

Raskausaikana oma vaatekaappi on väliaikaisesti tyhjentynyt ”tavallisista” vaatteista odottamaan raskauden jälkeistä tuomiota. Kaapin tyhjennysvaiheessa löytyi jo sellaisia vaatteita, jotka eivät sopineet kunnolla ennen raskauttakaan. Nyt lomalla vauvanvaatteita ideoidessani muistui mieleeni yksi näistä vaatteista, vihreä vetoketjullinen neuletakki, joka oli juuri hieman liian lyhyt ja piukka minulle. Päätin tehdä siitä vauvalle kotiintulohaalarin sairaalalaukkuun odottamaan.

Vanha neuletakki näytti tältä. Materiaali on 70 % akryyliä ja 30 % villaa. En nykyään suosi enää akryylivaatteita niiden nopean kulumisen takia ja haluaisin vältää käyttämästä liikaa ”muovisia” vaatteita. Tässä pelastuksena oli kuitenkin tuo osa villaa, mikä tekee materiaalista jämäkämmän ja lämpimämmänkin tuntuisen. Jonkin verran neuletakissa oli nukkaa, mutta ei liian häiritsevästi vielä.

vanha neuletakki .

Meinasin aluksi käyttää kaavana äidiltäni kopioitua 80-luvun potkupuvun kaavaa, mutta mittailtuani sitä arvelin sen olevan liian istuvaa mallia pällyshaalarille. Etsin netistä ilmaisia haalarikaavoja ja löysin Nordin Patternin (Suuri käsityölehti) Baby’s overall -kaavan. Mutta koska aina täytyy jotain pientä säätöä tehdä niin muutin kaavan raglanhihaiseksi, jotta sain osat mahtumaan paremmin alunperinkin raglanmallisen neuletakin päälle.

Niimpä pienen nettailun jälkeen käytin apuna Pinterestistä löytämääni kuvaa raglanhihan piirtämiseen. Kokeilin toisenlaistakin tapaa, mutta sen avulla hihan kaavan yläosaan tulee halkio enkä saanut mitenkään pähkäiltyä mitä muutoksia hiha vaatisi, että sen saisi kiinni.

Tälläisellä muutoksella:

hiha

Kaava muuttui normaalihihaisesta raglanhihaiseksi:

alkuperäinen kaavamuokattu kaava

Ja kaavat mahtuivat juuri sopivasti neuletakin päälle niin, että sain hyödynnettyä neuletakin resoriosat lahkeisiin ja kädensuihin. Hihasta tuli pikkaisen kaavaa kapeampi, koska käytin alkuperäistä hihaa sellaisenaan (hämmentävää, että aikuisen neuletakin hihansuu on kapeampi kuin vauvahaalarin :O)

takakappale etukappale

Viimeistelynä vielä virkkasin kauluksen käänteen reunaan villalangalla siistin reunan ja kirjoin rintaan oravakuvion, jonka malli löytyi netistä.

Valmis vauvahaalari

Joululahjat 2015: taaperon housut ja paita

Joululahjat 2015: taaperon housut ja paita

Joulu on ihana tekosyy päästä ompelemaan sellaisia juttuja, joita ei muuten tulisi tehtyä. Viime jouluksi ompelin kaverin pojalle housut ja puseron, koska taaperoikäisillä vaatteita kuluu enkä ollut pitkään aikaan itse ommellut lastenvaatteita. Kaavana käytin Burdan kaavoja (en nyt muista mistä lehdestä). Pienten trikoiden ompelu oli kivaa vaihtelua muihin käsityöprojekteihin. Burdan kaavat vain ovat ilmeisesti aika isoja kokoon nähden ja taitaa vielä asu odotella pikkuisen kasvamista vähän pidemmäksi.

paita

housut

Joululahjat 2015: kierrätyskoruja

Joululahjat 2015: kierrätyskoruja

Viime jouluna päädyin viime tingassa tekemään muutamia pieniä joululahjoja. Vanhoista kravateista tekemieni pussukoiden ja iPad-telineiden lisäksi tein muutamia kierrätyskoruja.

Ajan myötä olen kerryttänyt korumateriaaleiksi monta laatikollista mitä erilaisempia nyörejä, vetoketjuja, helmiä, nappeja ja erikoisia metalli- ja muovipalasia. Nyt Pinterestistä ideoita hakiessani törmäsin kierrätyskoruihin, jotka oli tehty vetoketjuista (Zipper Bracelet ja Zipper Bracelet).

Ranteen ympärille sopivan mittaisesta vetoketjusta leikataan kangasreunat pois ja loppupäähän kiinnitetään lenkki, johon laitetaan korulukko. Vetoketjujen pitää olla sellaisia, että vetimen päässä on lenkki, johon korulukon voi kiinnittää. Toiseen lisäsin vielä muutamia helmiä roikkumaan.

kierrätyskorut

Lisäksi löysin materiaaleista metallisia kiekuroita, jotka on varmaan olleet jossain vyössä tms. kiinni koristeena. Osat olivat vielä sopivasti peilikuvia niin, että kun niitä käänteli, niin niistä sai suunnilleen A:n ja E:n näköisiä. Juuri lahjojen saajien etukirjaimien mukaisesti. Miehelle tulevaan koruun laitoin pelkistetyn pitkän nyörin ja naiselle tulevaan pujottelin nyöriä yhteen vanhan metallisen ketjuhelmipätkän kanssa.

kierrätyskoruja 2

 

Korut paketoin pieneen purkkiin, jonka oli joskus aikaisemmin tuunannut vanhasta kasvovoidepurkista.

kururasia korupurkki 2

KorupurkkiTeko 

Joululahjat 2015: kravateista uutta

Joululahjat 2015: kravateista uutta

Nyt kun joulusta on jo vähän aikaa niin uskallan kirjoittaa viime joulun lahjatekeleistäkin. En alun perin meinannut juuri mitään tehdä tai hankkia, mutta loman alkupäivinä iski vimma tehdä edes jotain pientä.

Tein naispuolisille lähisukulaisille pienet meikkipussit ja miehille tabletti/kännykkätelineet. Materiaaleiksi löytyi iso pino vanhoja kravatteja, joista olin joskus meinannut jonkun hameen tehdä, mutten ikinä saanut aikaiseksi.

kravatteja

Toiseen meikkipussiin yhdistelin paria lilansävyistä kravattia ja toiseen päädyin käyttämään vain yhtä, jossa oli kissakuvioita. Leikkasin kravatit sopiviksi paloiksi ja yhdistin päällipuolelta harakanvarvasmaisella koristetikillä, jolloin ei muodostunut paksua saumaa. Samalla sain hyödynnettyö kravattien omaa rakennetta, joka itsessään oli tarpeeksi jäykkä pitämään pussit muodossaan. Vetoketjun ompelussa oli vähän hankaluuksia toisen kohdalla, koska yritän aina lopuksi änkeä vetoketjun töihin kiinni, kun en muista, että kannattaisi ihan alussa jo ottaa se jotenkin huomioon. Niimpä toiseen pussiin muodostui päälleommeltuna vielä viisto reunus, jos suojasi vetoketjun sisäänsä. Lopuksi viimeistelin pussit vielä muutamilla helmillä.

toilettipussi 1toilettipussi 2

Tabletti/kännykkätelineisiin nappasin idean taasen Pinterestistä: mm. Pod pillow ja pyramid cushion. Kaavat tein itse niin, että mittasin sopivan korkeuden ja leveyden omalla iPadillani.

Näitä varten avasin kravatit ja silitin kankaat auki, jotta niistä riitti tarpeeksi kangasta kolmioihin. Täytteeksi laitoin ensimmäiseen puuroriisiä, herneitä ja linssejä. Toiseen laitoin pelkkää puuroriisiä, mikä näytti olevan paremmin tukevaa.

iPad-teline iPad-teline 2

 

Ompeluhuoneen verhot

Ompeluhuoneen verhot

Muutto toi mukanaan kauan haaveillun oman ompeluhuoneen, täydellistä! Huonekalujen kanssa kävi tuuri, kun miehen työpaikalla satuttiin juuri samoihin aikoihin poistamaan ilmaiseksi toimiston vanhoja huonekaluja. Sieltä löytyi sopiva iso työpöytä kaavojen tekoa ja kankaiden leikkaamista varten, kaapistot tavaroille ja työtuoli.

Ensimmäiseksi ompelukseksi huoneeseen piti saada verhot ja onneksi löysin Eurokankaasta myyjän avustuksella niihin juuri sopivaa kangastakin 🙂

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Imetystyyny retrokuosista

Imetystyyny retrokuosista

Rakauden aikan on kertynyt pitkä lista monenlaisista ompeluprojekteista, jotka pitäisi saada valmiiksi ennen vauvan syntymää. Yksi ehdoton, josta halusin aloittaa oli imetystyyny. Etsiskelin netistä kuvia erilaisista imetystyynyistä ja päädyin suunnittelemaan sellaisen, joka yltää kummallekin kyljelle ja on tarpeeksi korkea. Korkeuden päätin taata tekemällä erillisen sivukaitaleen, jolloin myös päälliosien kaarevat muodot säilyvät parhaiten. Tein sivukaitaleesta etupuolelta hieman korkeamman, kuin vatsaavasten tulevasta reunasta, jotta tyyny tukee vauvaa hieman syliin päin.

Mallia ja esimerkkimittoja otin mm. näistä Pinterestiin li kitetyistä tyynyistä: Ozark Mountain Nursing Pillow Buckaroo, Child Travel Pillow Sewing Pattern | Christen Noelle, bobby pillow, nursing pillow.

Kaavan piirsin niin, että mittasin mallinukkeni vuotärönympäryksen (koska oletan palaavani saman kokoiseksi raskauden jälkeen 😛 ) ja piirsin mitan mukaan soikion. Tyynyn etureunan leveydeksi tein 27 cm ja sivureunan n. 24 cm. Päiden kaventuen alle 20 cm:iin. Reunakaitaleen korkeudeksi tuli leveimmillän 10 cm ja kapeimmilaan 7 cm.

ImetystyynyKaava

Tein ensin paksusta puuvillakankaasta tyynyn ja ompelin sen käsin kiinni. Täytteenä käytin vanhan ison sisustustyynyn vanuja. Sen päälle tein erillisen tyynyliinan, jossa on piilovetoketju vatsapuolella. Tyynynpäällisen kankaana käytin ihanaa sinikukkaista retropuuvillakangasta.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA