Monthly Archives: huhtikuu 2014

Pitsimatto ontelokuteesta

Pitsimatto ontelokuteesta

Viimeinkin sain kaksi vuotta sitten aloittamani, pitkäksi aikaa tauolle jääneen, ontelokudematon valmiiksi! Työ meinasin jäädä kesken, koska kaksoispylväitä virkatessa lanka kiertyi sen verran koko ajan, että pian koko loppu kerä oli ihan tiukalla kierteellä ja sen selvittely oli rasittavaa hommaa.

Jatkossa täytyy muistaa, jos moisia meinaan ikinä enää virkata, että vältä liikoja pylväitä. Pylväiden takia matosta tuli myös kauhean isoreikäinen ja hieman epäkäytännöllisen oloinen. Mattoa aloitellessani, en löytänyt mistään sopivaa matto-ohjetta vaan käytin mallina yhtä ”201 crochet motifs, blocks projects and ideas”-kirjan pitsiympyrämalleista.

Taaskin kerran kissat tuntuivat tykkäävän tekeleestä kovasti 🙂

IMG_6778

 

Pianon suoja

Pianon suoja

Muutama illan projektina oli pianon suojuksen ompeleminen, koska kissat rakastivat terottaa kynsiään pianon kaiuttimiin. Tein siitä samalla sellaisen, että nuottitelineen voi jättää paikallee, vaikka suojus on päällä. Nekku kävi heti tarkastamassa tilanteen.

IMG_6750

IMG_6758IMG_6757

Ihanan inhottava hellemekko

Ihanan inhottava hellemekko

Joka kesä on tehtävä yksijuhlamekko/kesämekko ja viime kesänä projektina oli tehdä juhlamekko kaverin häihin. Ensimmäisen idean sain lakanasta, josta pyörittelin erilaisia mekkomalleja avomiehen valokuvauskokeiluja varten.

IMG_0342

Päädyin kehittelemään ideaa oikeaksi leikatuksi juhlamekoksi. Ideana tässä mekossa oli, että yläosa koostuu kahdesta kaitaleesta, joita solmimalla voi saada mekosta usemman eri version kaitaleita solmimalla.

IMG_0367

Palaset ovat lopulta yksinkertaisia, mutta hieman säätämistä riitti kaitaleiden muodon ja sijoittelun kanssa, että ne saisi istumaan nätisti.

Kankaana käytin vihreää vanhaa lakanaa, koska se tuntui suunnitteluvaiheessa ihan siistiltä ja kätevältä. Ompelin vyötärökaitaleen huolellisesti näyttämään myös nurjalta siistiltä ja taakse piilovetoketjun.

IMG_0192takaa

Olin tässä vaiheessa ihan tyytyväinen lopputulokseen, mutta kangasvalinta jäi harmittamaan, sillä se näyttää kyllä ihan lakanakankaalta…

Toinen harmituksen aihe oli, että yläosan kaitaleet olisivat saaneet olla vähän kapeampia ja aseteltu hieman enemmän vinnon ja ylemmäs. Vaikka mallinuken päällä mekko näyttää ihan sopivalta niin itseni päällä yläosa näyttää ihan liian avaralta ja ei ainakaan juhlavalta 🙁

Mutta projektina suunnittelu ja ompelu oli mielenkiintoinen ja mekkoa pystyy tosiian käyttämään monena eri versiona:

kaapukaulanYmpäriolakimetonolkapäätrullaKaulanympäriSolmulla

Loppujenlopuksi mekkoa voisi pitää hellekesän rantamekkona ainakin.

Mekkosuunnitelmat eivät jatkuneet tämän jälkeenkään kauhean onnekkaasti. Päädyin seuraavaksi kokeilemaan äidiltäni saamaa vanhaa satiinimekon alaosaa, joka oli leikattu jostain vanhasta pitkästä iltapuvusta. Kangas oli kauniin turkoosinvihreää ja siihen kuului helmikirjailtu ihme huivimainen osa:

IMG_0190

Tämän mekon ompelu päättyi kuitenkin jo alkutekijöihinsä, kun onnistuin pilaamaan kankaan silittämällä sitä liian kuumalla raudalla, jolloin kankaaseen jäin ryppyjen kohdille vaaleat juovat 🙁

Tällä kertaa päädyin ostamaan kirpparilta valmiin meko, joskaan sitäkään en malttanut olla hieman tuunaamatta 😉

Kirppismekko

 

 

 

 

Perhoshuppari

Perhoshuppari

Ostin syksyllä viimein uuden ompelukoneen, kun vanha pitkää jaksanut Singeri alkoi tökkiä paksumpien kankaiden ompelussa ja tikkivaihtoehdot tuntuivat loppuvan kesken.

Heti aluksi piti kokeilla uudella Husqvarna Viking Opalilla erilaisten tikkien käyttöä ja trikookankaiden ompelua, jotka vanhalla koneella olivat pahin painajainen. T-paitojen ompelu sujui huomattavasti kätevämmin kuin vanhalla koneella, mutta edelleenkä en lähde T-paitoja ihan huvikseen ompelemaan lisää ihan heti :/

Sen sijaan tikekjä pääsin kokeilemaan huppariprojektiini, jota olin suunnitellut jo ennen koneen ostoa. Hupparin kaavoiksi yhdistin Joka tyypin kaavakirjasta raglahiha puseron, perus puseron ja hupparin ohjeita ja mallasin yhteen vanhaa huppariin osia. Olisi pitänyt jättää vielä vähän lisää väljyyttä kainaloihin ja vyötärölle, mutta muuten tuli ihan sopivan mallinen 🙂

Selkakappaleeseen suunnittelin ensin jonkinlaista kukkakuviota, mutta useiden piirrosten jälkeen totesin niiden näyttävän aika kauheilta ja ennen kaikkea ihan mahdottomilta ommella. Uusi kone ei siis ole mikään kirjontakone, joten kuvion piti olla sellainen, että sen voi aplikoida suhteellisen yksinkertaisilla linjoilla hyödyntäen eri tikkimalleja.

Lopulta päädyin omaan mieliaiheeseeni eli perhoseen ja tietenkin piti ottaa sitten mallia ihan oikeasta perhosesta. Päädyin käyttämään Muurainhopeatäplää pohjana, koska sen kuvioissa on yhtenäsitä siksak -kuviota. Googlesta sopiva perhoskuva pohjalle ja pienellä säädöllä tuli aplikaatiomalli 🙂

PerhosmalliHuppariin

Hauskinta aplikoinnissa oli, että pistekuviot pystyi ompelemaan valmiilla pallokuviotikillä kätevästi.

perhoshuppari (1 of 1)perhoshuppari2 (1 of 1)

Jatkoa ajatellen jäi muutama huomio mieleen: kangas kannattaa pestä siinä asteessa missä meinaa pestä sitä normaalistikin (pesin 30 asteessa ennen leikkaamista) ja kuitenkin laitoin 40 asteen pesuun käytön jälkeen. Luulempa, että kangas vielä siinä vaiheessa hieman kutistui. Toinen huomio, että jätän seuraavalla kerralla kaavaan enemmän väljyyttä ja komanneksi, että resoreissa kannattaa käyttää oikeaa resorikangasta.

 

 

Sisustustaulu makkariin Vallilan kankaasta

Sisustustaulu makkariin Vallilan kankaasta

Makkarin sinipunainen sisustus alkoi olemaan vähän liian USA:an väreihin viittaava, joten halusin äkkiä jotain uutta sisustukseen lisäksi karkoittamaan tätä tunnelmaa. Ratkaisuksi läytyi Vallilan ”Panimo” -kangas ja ylijäämä eristelevyn pala.

eristelevyä pohjaksi

Eristelevyä pohjaksi (tätä jäi yli nypläystyynyt materiaaleista)

MakkarinKangastauluja kangasta vaan levyn päälle kiinni nuppineuloilla ja jesarilla.

IMG_6733