Monthly Archives: tammikuu 2013

Miniatyyrien materiaalit

Miniatyyrien materiaalit

Viimeisin roomboxin huonekalu, johon olen kuluttanut aikaani enemmän kuin kuvittelinkaan, on työtyoli. Työtuoli tuntui haasteelta, johon tarttuminen vaati paljon suunnittelua materiaalien valinnan osalta. Suurin osa pienistä huonekaluista on helppo valmistaa pahvista ja erilaisista puumateriaaleista. Työtuolissa on kuitenkin niin paljon pieniä osia ja erikoisia muotoja, että pahvista taittelu ei tuntunut oikealta vaihtoehdolta.

Tavoitteenani on tehdä suurin osa roomboxin esineistä kierrätysmateriaaleista tai suoraan sanoen ”roskasta”, jota olen keräillyt ajan myötä varastooni. Erilaiset pullonkorkit, metallilangan pätkät yms. erilaiset muoviosat, jotka eivät tunnu enää kuuluvan mihinkään tai joita jää yli pakkausmateriaaleista, ovat osoittautuneet todellisiksi aarteiksi roomboxmaailmassa.

Nukkekotikirjoista ja -blogeista löytää paljon ohjeita miten erilaisia muovailtavia massoja voi käyttää nukkekotitarvikkeiden valmistukseen. En kuitenkaan ensimmäiseksi halunnut ostaa näitä massoja vaan kokeilla, miten pärjäisin ilman sellaisia.

Mieleeni muistui lapsuuden askartelut taikataikinan eli suolataikinan kanssa ja päätin kokeilla miten taikina muotoutuisi miniatyyrimaailmaan. Taikina on aika pehmeää ja muotojen saaminen pysymään väkerryksissä tuntui hankalalta. Tein työtuoliin jalustan, istuimen ja selkänojan sekä lisäkis saappaat. ”Leivokset” kuivasin uunissa, jolloin saappaat jäivät lätyiksi toiselta puolelta. Kuivuminen on hidasta ja leivosten kestävyys tuntui kyseenalaiselta. Päätin luopua taikinasta ensisijaisena materiaalina.

Taikataikina 002

Tässä taikataikina luomuksia.

 

Seuraavaksi sain idean käyttää paperimassaa työtuolin ja saappaiden tekemiseen. Muotoilin rautalangasta ja pahvista kehikot ja päällystin ne sanomalehtisilpulla, joka oli kostutettu vedessä ja erikeepperissä. Aluksi tulos näytti toimivalta, mutta töiden kuivuttua en ollut tyytyväinen niiden raakoihin yksityiskohtiin. Etenkin työtuolin jalkaristikosta tuli todella epätasainen ja ruma.

Miniatyyrit 030Miniatyyrit 074

 

Paperimassasta valmistettu työtuoli näytti kauhealta.

 

Päätin olla sinnikäs ja koska halua olla tyytyväinen jokaiseen pienimpäänkin työhöni, aloin suunnitella uutta työtuolia. Tälläkertaa otin ”roskat” käyttööni ja tuunasin vanhoista latureiden johdoista, kuulakärkien muoviosista ja pahvista, kankaasta ja helmistä työtuolin osat.

Liitin sähköjohdonpätkät kumisen putken läpi, jonka päähän liimasin vanhan kuulakärkikynän muoviputkenpätkän.

Miniatyyrit 034

 

Miniatyyrit 036

 

Tuolin istuimen ja selkänojan leikkasin pahvista ja päällystin vanulla ja kankaalla. Ompelin kankaan kiinni osien takapuolelta ja etenkin selkänoja jäi siksi hieman muhkuraiseksi siltäosin.

Miniatyyrit 038

 

Miniatyyrit 043

 

Selkänojan varsi muodostui aaltopahvin siivusta ja tuolin jalan sain kiinnitettyä istuinosaan oudolla muovipalalla, jonka alkuperää en tiennyt. Palassa oli sopivasta varren kokoinen pyöreä kuoppa ja reunassa kolo, johon selkänojan sai hyvin kiinni.

Jalkaristikon johtojen päät pyöristin liimaklönteillä. Kaikki muoviosat maalasin mustalla akryylimaalilla. Pyöriksi liimasin pienet helmet. Selkänojan takaosa oli mielestäni liian muhkurainen, joten tasoitin sen laittamalla sinitarraa selkänojan takaosaan tasaiseksi kerrokseksi ja maalasin sen pariin kertaan päältä. En tiedä miten sinitarra käyttäytyy ajanmyötä, mutta ainakin nyt se näyttää ihan hyvältä.

Lopputulos tuntui nyt voihdoin paljon paremmalta:

Miniatyyrit 063

Miniatyyrit 061

 

(en malttanut odottaa, että selkänojan liima kuivuu).