Monthly Archives: marraskuu 2012

Vieraspeittopiilo

Vieraspeittopiilo

Uuden asunnon sisustustyöt on vienyt mukavasti aikaa käsityöharrastuksista viimeaikoina. Verhojen lyhennysten lisäksi halusin tehdä jotain uutta vanhasta ja päätin hyödyntää varastosta löytyneen muovisen tyynypussin. Vanhoista sinisistä verhoista ja kirpparilta ostamastani USA -teemaisesta pussilakanasta sommittelin pussin päälle topatun tyynynpäällisen. Pussi on tyynyn lisäksi juuri sopivan kokoinen yhden ylimääräisen peiton säilyttämiseen.

Iltapukutuunaus alkutalven juhliin

Iltapukutuunaus alkutalven juhliin

Tiedossa oli iltajuhlat, joihin halusin laittautua tummanpuheiseen iltapukuun. Löysin kirpparilta 4 eurolla pitkän mustan mekon, joka noudatteli yläosastaan klassista kotelomekon yläosaa. Kaula-aukko oli hyvin suora ja ylhäällä niin, että se suorastaan kuristi. Helma laskeutuu viistosti ja siinä on sivulla pitkä halkio. Helman jätinkin sellaiseksi, kun se olikin.

Taas kerran rakasta mallianukkeani käyttäen suunnittelin yläosan uudelleen, jolloin lopputuloksena syntyi yksiolkaiminen iltapuku. Yläosan reunan huolittelussa oli enemmän työtä kun olin ajatellut, sillä päädyin tekemaan istuvan muotokaitaleen nurjalle puolelle. Osa kaitaleen reunoista piti ommella käsin mekon ollessa mallinuken päällä. Tein myös muutaman uuden rintalaskoksen, mikä melkein johti katastrofimaisen  muhkuraiseen etumukseen. Onneksi musta väri antaa paljon anteeksi ja aikaansaannos oli istuva.

IMG_0346IMG_0345Crop

Nypläyskurssilla

Nypläyskurssilla

Ilmoittauduin syksyllä kansalaisopiston nypläyskurssille. Yleensä tykkään opetella erilaisia käsityötekniikoita itsekseni kirjojen avulla ja kokeilemalla kantapään kautta. Nypläyksessä eteen tuli kuitenkin muutamia sellaisia kohtia, joihin kaipasin enemmän apua, mitä kirjoista löytyy.

Lähdin kurssille mielessäni sopivan haastava työ, jonka avulla oppisin uusia vaiheita nypläyksestä. Opettaja (joka muuten yllätyksekseni oli mies) kuitenkin hieman toppuutteli intoani ja ehdotti, että aloittaisin perus harjoitustyöllä eli kirjanmerkillä, jossa opetellaan peruslyöntipohjia ja hämähäkkejä. Onneksi kuuntelin opettajaa sillä meinasi alussa tulla heti virheitä ihan perusjutuissakin. Vauhtiin päästyä työ kuitenkin sujui nopeahkosti ja lopputulos oli mielestäni ihan onnistunut – lukuun ottamatta loppupään manteleita, jotka olivatkin vaikeampia kun olin kuvitellut.

Harjoitustyö näyttää valmiina tältä:

Kurssilla huomasin, että hieno kirpparilta löytämi perinteinen nypläystyyny sopii huonosti monien tasaisten ja laajojen nypläystöiden tekemiseen. Sain vinkin ostaa rautakaupasta sinistä eristelevyä (joka on hieman kuin styroksia, mutta tasaisempaa ja tiiviimpää) nypläysalustaksi. Niinpä tein kuten neuvottiin ja valmistin tälläisen alustan ja sille vielä pikaisesti kantopussin:

Uudessa nypläysalustassa on jo kiinni uusi mynsteri eli malli ja osa nypylöistä. Nypylöiden pyörittämiseen menee hetki, koska niitä tarvitaan 42 paria eli siis 84 nypylää!

Vaikka innostukseni oli suuri, jäi kurssi kuitenkin kesken kiireiden, laiskuuden ja muiden käsityöprojektien takia. Nypläystyyny odottaa kuitenkin kaapissa lähes aloitusvalmiina seuraavaa innostuspuuskaa.

Virkatut Converset vauvalle

Virkatut Converset vauvalle

Työkaverini esitteli kesällä minulle tekemiään vauvan tossuja, joihin hän oli löytänyt ohjeen Ravelryn sivuilta (http://www.ravelry.com/patterns/library/crochet-baby-converse). Innostuin heti itsekin virkkaaman samalaiset, kun tuttavapiiriin oli juuri syntynyt vauva.

Tossut on aika nopea virkata, kunhan ensin opettelee muutamia virkkaustermejä englanniksi. Tossut eivät kuitenkaan koskaan päätyneet tutulle, koska vauvat ehtivät kasvaa niin nopeasti ja malli sopii kuulemma vain aivan pienille vauvoille.

Nyt tossut odottaa paketissa valmiina sitä onnekasta pienokaista, joka seuraavana sattuu tuttavapiiriin.

vauvanConverset1

Viimein villapusero valmiina!

Viimein villapusero valmiina!

Kun reilu vuosi sitten sain innostuksen tehdä villapuseron Garnstudion ohjeen mukaan ( http://www.garnstudio.com/lang/fi/visoppskrift.php?d_nr=122&d_id=8&lang=fi ), en olisi uskonut miten pitkään kestää ennen kuin saan neuleen valmiiksi.

Ensinnäkin säätämistä oli langan paksuuden ja käsialan kanssa, koska tein puseron Novitan Isoveli -langasta. Koetilkkujen jälkeen päädyin tekemään koon M, jolloin sen pitäisi vastata kokoa S.

Seuraavaksi taistelin alareunan resorin kavennusten kanssa purkaen työn lähes alkupisteeseen useaan otteeseen. Päähäni ei meinannut iskostua kuinka monen silmukan välein pitää kaventaa, kun ohjeessa käsketään kaventamaan yhteensä 50 silmukkaa.

Kun viimein neulominen lähti käyntiin ja päädyin kaulukseen asti, kaikki ostamani langat loppuivat. En löytänyt enää mistään kaupasta samaa tummanvihreää väriä. Niimpä neule jäin odottamaan pitkäksi toviksi langan löytymistä 10 cm kaulusta vaille vajaana.

Ilokseni viimein sain eräältä ystävälliseltä naisihmiseltä toiselta puolelta Suomea vastauksen etsintäkuulutukseeni ja sain yhden kerän oikeaa lankaa ostettua.

Lopputulos on tässä:

NeulepuseroVihreä

Mittaukset osuivat kohdalleen ja pusero on juuri oikean kokoinen 🙂