Category Archives: Muu askartelu

Joululahjat 2015: kierrätyskoruja

Joululahjat 2015: kierrätyskoruja

Viime jouluna päädyin viime tingassa tekemään muutamia pieniä joululahjoja. Vanhoista kravateista tekemieni pussukoiden ja iPad-telineiden lisäksi tein muutamia kierrätyskoruja.

Ajan myötä olen kerryttänyt korumateriaaleiksi monta laatikollista mitä erilaisempia nyörejä, vetoketjuja, helmiä, nappeja ja erikoisia metalli- ja muovipalasia. Nyt Pinterestistä ideoita hakiessani törmäsin kierrätyskoruihin, jotka oli tehty vetoketjuista (Zipper Bracelet ja Zipper Bracelet).

Ranteen ympärille sopivan mittaisesta vetoketjusta leikataan kangasreunat pois ja loppupäähän kiinnitetään lenkki, johon laitetaan korulukko. Vetoketjujen pitää olla sellaisia, että vetimen päässä on lenkki, johon korulukon voi kiinnittää. Toiseen lisäsin vielä muutamia helmiä roikkumaan.

kierrätyskorut

Lisäksi löysin materiaaleista metallisia kiekuroita, jotka on varmaan olleet jossain vyössä tms. kiinni koristeena. Osat olivat vielä sopivasti peilikuvia niin, että kun niitä käänteli, niin niistä sai suunnilleen A:n ja E:n näköisiä. Juuri lahjojen saajien etukirjaimien mukaisesti. Miehelle tulevaan koruun laitoin pelkistetyn pitkän nyörin ja naiselle tulevaan pujottelin nyöriä yhteen vanhan metallisen ketjuhelmipätkän kanssa.

kierrätyskoruja 2

 

Korut paketoin pieneen purkkiin, jonka oli joskus aikaisemmin tuunannut vanhasta kasvovoidepurkista.

kururasia korupurkki 2

KorupurkkiTeko 

Kissateltta

Kissateltta

Olen moneen kertaan törmänny facebookin kautta Handmania -sivuston linkkiin, jossa on T-paidasta tehty kissan teltta http://www.handimania.com/diy/old-t-shirt-cat-tent.html

Nyt viimein päätin kokeilla millaisen saisin meidän kissoille kasaan. Dyykasin kaksi metallilankahenkaria viime kesänä ja nyt ostin kirpparilta vanhan väljän T-Paidan. Tyynyksi nappasin vanhan muhkuraisen tyynyni, joka tosin ei tähä tarkoitukseen tuntunut olevan ihan paras ratkaisu mallinsa ja pehmeytensä takia. Toisin kun ohjeessa, jätin kokonaan pohjapahvin pois.

photo1

Teltta oli aika näpsäkkä kasata, tein sen ”purkkaratkaisuilla” eli sidoin vaan hihat kiinni naruilla ja tökkäsin tyynyn reunoja kiinni henkareiden päiden mutkien väliin. T-Paidan helman sidoin hiuslenkillä.

photo3

Eikä taas aikaakaan kun meidän Nekku omi sen kokonaan 🙂

Vähän se näyttää hätäisesti kyhätyltä, mutta niinhän ne teltat yleensäkin 😛

 

 

Itse tehtyä saippuaa

Itse tehtyä saippuaa

Kesän on vierähtänyt nopeaa ja bloggailussa on ollut vähän taukoa, mutta erilaisia käsitöitä on syntynyt kesän aikanakin.

Keväällä kiinnostui uudesta aluevaltauksesta, joka hieman liittyy myös käsitöihin, eli saippuan teosta. Kävin keväällä Villikatajan järjestämällä saippuantekokurssilla ja yllätyin miten hauskaa ja helppoa saippuan teko onkaan.

Kurssilla Villikatajan Annukka kertoi ensin tarvittavista materiaaleista ja välineistä ja sitten pääsimme ryhmissä valmistamaan kolmella eri reseptillä saippuoita.

Raaka-aineina saippuoissa käytetään erilaisia rasvoja ja öljyjä, lipeää (putkenavaajaraetta) ja vettä. Veden sijaan voi käyttää myös esim. teetä tai kookosmaitoa, kuten kurssilla käytimme yhteen reseptiin. Lopussa vielä saippuat koristeltiin erilaisilla luonnonmateriaaleilla: kukilla ja viljatuotteilla.

Ensimmäisistä saippuoista tuli hieman hassun näköisiä, mutta nyt kun olen päässyt kokeilemaan niitä niiden kypsymisen jälkeen ne ovat olleet kuitenkin ulkonäöstään huolimatta toimivia 🙂

Nyt syksyllä päätin kokeilla viimein kotonakin saippuan tekoa kun oli saanut hankittua kaikki tarvittavat materiaalit. Päätin kokeilla tehdä myös shampoopaloja, sillä sain Annukalta testattavaksi olutmunashampoopalan, johon tykästyin kovasti.

Koska minulla ei ollut kaikkia Annukan shampoopalan reseptin http://kristiinankorut.blogspot.fi/2013/04/ei-parta-kasva-pahoille-turpajouhet.html aineksia päätin soveltaa hieman itse kuten aina ja käytin apuna reseptin muokkaamisessa muita netistä löytämiäni ohjeita ja SoapCalc-sivuston reseptilaskuria www.soapcalc.net

Olutmunashampoon resepti:

Oliiviöljyä 225 g, Kookosrasvaa 200 g, Risiiniöljyä 75 g, Lipeää 72 g, Tummaa I- olutta 190 g

20131026-191306.jpg

Lisäksi tein laskurilla hankkimilleni rasvoille ja öljyille sopivan käsisaippuan, jossa käytin hajusteena veteen haudutettua saksaksankirveliä. Saippuoista tuli hauskan mallisia kun kaadoin massan keksipaketin sisällä oleviin muovikennoihin.

Saksankirvelisaippuan resepti:

Manteliöljyä 58,5g, Kookosrasva 136,5g, Risiiniöljy 39 g, Sheavoi 39 g, Oliiviöljy 60 g, Rypsiöljy 57 g, Lipeä 54 g, Vettä, jossa liotettu saksankirvelin siemeniä ja lehtiä 148,2 g

20131026-191823.jpg

Nyt vaan pitää odottaa vielä, että ne on ehtinyt kypsyä vähintään kuukauden ajan ennen kuin niitä pääsee kokeilemaan. Suunnitteilla on jo seuraavat saippuat. Ajattelin kokeilla tehdä kasvoille sopivaa saippua, jossa olisi korkeampi ylirasvoitusprosentti. Shampoopaloissa voi ylirasvoitusprosentti olla hyvin matalakin, olutmuna shampoopalan tein 5% ylirasvoituksella, mutta vahingossa tein myös saksankirvelisaippuan samalla prosentilla, joten pelkään sen olevan vähän kuivattava käsille. Kasvosaippuassa taidan kokeilla 8% ylirasvoitusta.

Lipaston kunnostus

Lipaston kunnostus

Syksyllä löysin kirpputorilta suloisen pienen klaffipiirongin, joka sopi täydellisesti kirjoituspöydäksi. Ainoa huono puoli oli, että se oli maalattu rumasti mustalla paksulla maalilla. Ajattelin tietenkin, että eihän tuo ole mikään ongelma, koska nyt pääsisin ensimmäistä kertaa uudistamaan huonekalua! Siispä ostin pari pulloa maalinpoistoainetta, lastan ja hiekkapaperia ja aloin poistamaan innokkaasti vanhaa maalipintaa lipastosta. Aluksi maali tuntui irtoavan helposti, mutta pikkuhiljaa alkoi käymään selväksi, että osa maalista oli vain niin imeytynyt puuhun, että puupinta jäi väkisinkin tummanlaikukkaaksi. Olin suunnitellut lakkaavani lipaston tumman ruskealla lakalla, mutta enää se eii tuntunut järkevältä vaihtoehdolta. Ei auttanut muu kuin ostaa ruskeaa maalia ja maalata koko lipasto sillä. Urakka oli suurempi kuin olin kuvitellut eikä lopputulos niin kaunis kun olisin halunnut, mutta tulipahan sekin kokeiltua ja opittua.

Sovitusnukke ilmastointiteipistä (Duct Tape Dress Form)

Sovitusnukke ilmastointiteipistä (Duct Tape Dress Form)

Etsiskelin pitkään sopivaa sovitusnukkea, joka olisi säädettävissä oman kokoiseksi ja sopisi opiskelijan budjettiin, sellaista vaan ei tuntunut löytyvän mistään.  Päädyin lopulta nettisivuille, joilla neuvottiin miten mallinuken voi tehdä itse ilmastointiteipistä. Innostuin heti ja kutsuin kaverit sovitusnukketalkoisiin!

Pari rullaa jesaria, iso säkki ylijäämävanua, vanha pitkä t-paita/yöpaita ja kärsivällisyyttä mallilta ja avustajilta niin nukke oli kasassa. Hyviä ohjeita löytyi sivuilta http://www.threadsmagazine.com/item/3659/clone-yourself-a-fitting-assistant ja runsaasti videoita YouTubesta hakusanalla ”duct tape dress form” .