Category Archives: Neulonta

Serkulle pöllöneuletakki

Serkulle pöllöneuletakki

Taas lähipiiriin syntyi uusi vauva, tälläkertaa serkkutyttö. Halusin hyödyntää neuleessa pöllökuviointia, jollaisiin viimeaikoina olen usein törmännyt Pinterestissä. Pöllökuviot tuntuu olevan nyt muotia kaikessa mahdollisessa ja olen vähän kyllästynyt niihin, mutta kun törmäsin Pinterestissä pöllöneulekuvioon niin ihanstuin silti heti.

Ensimmäisenä silmiini osui nämä yksinkertaisemmat pienet pöllökuviot: https://www.flickr.com/photos/40157273@N04/6628044163/in/photostream/ ja http://stil-alluere.de/winterstrick-mit-eulenmotiv-teil-1-von-2/. Kuitenkin tämä isompi pipossa oleva pöllökuvio ihastutti vielä enemmän http://www.ravelry.com/patterns/library/chouette ja päätin soveltaa näistä välimuodon itse.

Nyt lähiaikoina muutaman vauvaneuleen neuloneena huomasin, että useimmat ohjeet perustuvat melko suoriin kaavoihin ja päätin samantien kokeilla tehdä neuleen omasta päästä keskimääräisillä mitoilla (laskinDrops Designin ohjeista keskiarvoja mittoihin).

Lankana käytin kaksinkertaista Novitan Nalle -lankaa ja puikot taisivat olla numeroa 3 tai 3,5.

Muutamia kertoja piti hieman säätää korkeuden ja neuletiheyden kanssa, mutta lopulta sain kuin sainkin kokoon tälläisen takin:

NeuletakkiPöllöVesileimalla (1 of 1)

NeuletakkiPöllöVesileimalla2 (1 of 1)

Kirjoitin mallin ylös ja aikomuksena on tehdä siitä jossain vaiheessa niin selkeä ja useampia kokoja sisältävä, että voisin julkaista sen Ravelryssä 🙂

 

Kukkivat kirjoneulelapaset

Kukkivat kirjoneulelapaset

Taas tuli tehtyä, jotain uutta, tai ainakin onnistuttua siinä ensimmäistä kertaa, nimittäin kirjoneuletta. Edellisestä yrityksestä on varmaan kymmenen vuotta ja jäi sellainen kokemus, että ei oo kivaa hommaa. Ensimmäinen yritys oli perulainen kirjoneulepipo, joka tuli silloin neulottua niin tiukkaan, että ei mennyt päähän. Sen jälkeisestä lapasyrityksestä tuli muotopuoli, kun käsiala muuttui puolivälissä ja alaosa oli tiivis ja yläosa pullahti.

Nyt sen sijaan uudella yrittämällä yllätyin, että kirjoneule sujui melkein hankaluuksitta ja jälkikin on suhteellisen tyydyttävää. Yritin nyt oikeen kunnolla pitää huolta, ettei toinen lanka kiristy liikaa silmukoiden takana. Ehkä enemminkin ongelmaksi tuli nyt paikoin liiankin löysät silmukat joten jälki on vähän epätasaista. Mutta sen verran positiivinen kokemus oli, että saatampa neuloa seuraavaksi piponkin vielä kirjoneuleena.

Tämä työ lähti langoista, jotka ostin Röykkälän lammastilalta Leivonmäeltä (http://www.lammastila.com/index.php). Luonnonväriset ruskea ja harmaankellertävä rygja-rotuisten lampaiden villa tuntuu ihanan rasvaiselta ja sopivan karhealta ja lämpimältä lapasiksi.

Mallia lapasiin googletin ihan vain hakusanalla kirjoneulelapanen kuvahaulla, jolloin päädyin Minnamarian sivuille http://mnnamaria.blogspot.fi/2014/02/kirjoneulelapaset.html Ihastuin kukkakuvioon ja ilokseni Minnamaria on ottanut niin tarkan kuvan lapasista, että kuvion pystyi kopioimaan helposti. Lisäksi löysin saman kuvion Harras harrastus -sivulta http://harrasharrastus.blogspot.fi/2011_01_01_archive.html ja myöskin Ravelrystä maksullisena ohjeena http://www.ravelry.com/patterns/library/end-of-may-mittens

Ravelryn ohjeessa on hassun näköinen peukalo ja koska ohje oli muutenkin helposti blogien kuvista kopioitavissa niin en viitsinyt ostaa ohjetta. Kämmenepuolen kuvion kopioin Ravelryn ohjeesta, koska se näytti osuvan silmukoiltaan paremmin kuin Minnamarian ohjeen kuvio. Peukun päätin tehdä yksinkertaisella mallilla, koska kirjoneuleen neulominen jänskätti sen verran, että halusin mahdollisimman tasaista neulottavaa ilman peukalolevennyksiä.

lapanenVesileima (1 of 1)

lapanenVesileima2 (1 of 1)

lapanenVesileima3 (1 of 1)

lapanenVesileima4 (1 of 1)

Viimein villapusero valmiina!

Viimein villapusero valmiina!

Kun reilu vuosi sitten sain innostuksen tehdä villapuseron Garnstudion ohjeen mukaan ( http://www.garnstudio.com/lang/fi/visoppskrift.php?d_nr=122&d_id=8&lang=fi ), en olisi uskonut miten pitkään kestää ennen kuin saan neuleen valmiiksi.

Ensinnäkin säätämistä oli langan paksuuden ja käsialan kanssa, koska tein puseron Novitan Isoveli -langasta. Koetilkkujen jälkeen päädyin tekemään koon M, jolloin sen pitäisi vastata kokoa S.

Seuraavaksi taistelin alareunan resorin kavennusten kanssa purkaen työn lähes alkupisteeseen useaan otteeseen. Päähäni ei meinannut iskostua kuinka monen silmukan välein pitää kaventaa, kun ohjeessa käsketään kaventamaan yhteensä 50 silmukkaa.

Kun viimein neulominen lähti käyntiin ja päädyin kaulukseen asti, kaikki ostamani langat loppuivat. En löytänyt enää mistään kaupasta samaa tummanvihreää väriä. Niimpä neule jäin odottamaan pitkäksi toviksi langan löytymistä 10 cm kaulusta vaille vajaana.

Ilokseni viimein sain eräältä ystävälliseltä naisihmiseltä toiselta puolelta Suomea vastauksen etsintäkuulutukseeni ja sain yhden kerän oikeaa lankaa ostettua.

Lopputulos on tässä:

NeulepuseroVihreä

Mittaukset osuivat kohdalleen ja pusero on juuri oikean kokoinen 🙂

Novitan tumppurekassa Jyväskylässä

Novitan tumppurekassa Jyväskylässä

Novita ja martat järjestivät yhdessä alkuvuodesta O(p)i lapanen & Operation Vanten – kiertueen (http://www.novita.fi/index.php?cms_cid=94137 ja facebookissa: http://www.facebook.com/opilapanen), joka perustui siihen että iso levennettävä rekka kiersi ympäri Suomea opettaen neulomaan lapasia. Rekka oli täynnä Novitan lankoja, puikkoja ja runsaasti eri mallisia lapasia. Periteisiin Lovika -lapasiin oli oikein kuvalliset neuleohjeet. Rekassa neuloi innoissaan kaikenikäiset ja taitoiset yhdessä.

Lovikat on oikeastaan hyvin yksinkertaiset neuloa, koska ne on pelkkää oikeaa neuletta, paitsi reunan käännös tehdään nurjaa neulomalla. Tunnusomaista lovikoille on varren kolmivärisellä langalla kuvioitu ruksireuna ja palmikko.

Rekassa oli mukava viettää päivää ystävän kanssa ja neuloa yhdet lapaset, vaikka ihan molempia ei saanut valmiiksi kolmessa tunnissa.

Töitä aiemmilta vuosilta

Töitä aiemmilta vuosilta

Ensimmäiset itse karstatusta villasta huovutetut tossut. Pulkan rosoinen pohja toimi hyvänä pyykkilauatana huovuttaessa. Kirjailut on tehty huopaneulalla.

Piti kokeilla kuinka pieneksi kaavan mittasuhteet voi muuttaa, jotta muoto säilyy. Näyttää säilyvän hyvin ja söpöys aste kasvaa pienenemisen myötä 🙂

Pihalta kerätyistä lehdistä skannasin malliarkin, jonka leikkasin kalvolle. Kangas on värjätty ja sitten painettu kuviot.

 

NEULEITA ja VIRKKAUKSIA: